Agenda

No events
 

BERICHTENOVERZICHT


Google Maps van de Oudheid


Kerst: hemels licht in een aardedonkere nacht
Het is nacht. Slecht het schamele licht van een houtvuur doorbreekt het aardedonker. Deze rauwe werkelijkheid is het decor van de kerstnacht.
De kerstnacht heeft niets romantisch. Integendeel. Kerst begint in het donker van de nacht, in de harde werkelijkheid van onze wereld. Lukas heeft het over een machtspoliticus pur sang: keizer Augustus, een dictator die zich als god laat vereren, over Jozef en Maria die ver van huis hun eerste kindje krijgen terwijl er nergens een fatsoenlijk bed voor hen is, en over herders, een geminachte beroepsgroep, die nachtdienst hebben.
Uitgerekend in deze wereld begint Kerst. De goddelijke Augustus heeft het nakijken. Maria baart haar kind. De nachtploeg van de herders wordt door een helder licht beschenen. De glans en glorie van God zet de herders in het volle licht.
Dit is niet toevallig. Eeuwen eerder zei de profeet Jesaja het al: ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die wonen in het donker wonen worden beschenen door een helder licht’ (Jes. 9:1). Kerst begint in het donker van de nacht. In het donker van onze wereld, van onze levens. Van mensen die de speelbal zijn van een grillige politiek, die nergens welkom zijn, die niet geteld worden, die uitgeblust zijn, falen, mislukken …
Hemels licht
In deze wereld komt God. Niet als ‘de verhevene’, à la keizer Augustus, maar als redder. Als kwetsbaar kind van een moeder die nergens welkom is. Als licht der wereld dat weggezette herders in het volle licht zet en hun leven glans geeft.
Kerst begint in de nacht en overwint de duisternis. Dat is de goede boodschap van Kerst! God blijft niet verheven en ver weg, maar komt in onze harde, donkere werkelijkheid met zijn hemelse licht, zichtbaar in het kind in de voerbak.
Kerst begint in de nacht en overwint de duisternis, ook al lijkt de duisternis in onze wereld vaak sterker dan het licht. Johannes, een van de evangelisten, verzekert ons: de duisternis heeft het licht niet in haar macht gekregen. Toen niet, nooit niet!
Amen.
Bron: https://www.protestantsekerk.nl/ Ds. R. de Reuver, scriba generale synode
Google Maps van de oudheid
Even snel checken hoe lang het fietsen is van je huis naar het feestje? En wanneer ben je duurder uit: als je reist met de auto of per trein?
Met de hedendaagse techniek is dat snel uitgezocht. Een reis plannen is nog nooit zo eenvoudig geweest.
Ook is het ongekend hoe snel we ons tegenwoordig kunnen vervoeren. Van Rotterdam naar Parijs (ca. 500 kilometer): ongeveer drie uur in de Thalys. Van Edinburgh naar Istanbul (ca. 3500 kilometer): ongeveer drie uur met de toekomstige hyperloop. Een reis afleggen is nog nooit zo snel gegaan.

Lees hier hoe je met de techniek van nu na kunt gaan hoe mensen reisden in de tijd van de Bijbel.
In de tijd van Jezus en Paulus ging een reis plannen en afleggen er heel anders aan toe. Je had qua vervoersmiddelen ongeveer de keus uit een ossenkar, een ezel, een paard of gewoon de benenwagen. De reistijd was dus een stuk langer. En een reis plannen was niet eenvoudig. Modderstromen, onverwachte weerelementen en rovers langs de weg maakten een reis niet erg voorspelbaar. En je kunt je voorstellen dat het rond de belangrijkste Joodse feesten extra druk was op de wandelpaden. Door de duizenden mensen die onderweg waren naar Jeruzalem kwam je soms later aan op je bestemming dan gepland. Denk aan onze ‘zwarte zaterdag’.
De universiteit van Stanford USA heeft een ‘Google Maps’ van de oudheid ontwikkeld, met de naam ORBIS: The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World. Op deze website kun je zelf de route, tijd en kosten berekenen van een reis voor de inwoners van het Romeinse rijk. Reizen per boot of te voet, van de zomerdienstregeling tot de winterdienstregeling: het staat er allemaal op. Zo krijg je een inkijkje in de afwegingen die toen een rol speelden als mensen huis en haard verlieten om elders zaken te doen, aan een pelgrimsfeest deel te nemen, familie te bezoeken, of misschien wel het goede nieuws te verkondigen.

Lees verder


 naar boven

 <?php
echo '<script type="text/javascript" src="http://www.raadvankerken.nl/?p=tracker"></script>
<script type="text/javascript">rvk_tracker();</script>
<style>
#rvk-tracker-head {
padding-left:11px;
margin-bottom:10px;
text-align:left;
}
#rvk-tracker-items li {
list-style:circle;
margin-left:-15px;
}
</style>';
?>

Synagogenieuws
Januari, donderdag 22, 19.30 uur: 75 jaar bevrijding concentratie-kampen. Monica Franken vertelt het verhaal van haar vader die het concentratiekamp heeft overleefd. Haar verhaal wordt afgewisseld met oorlogs- en Jiddische liederen, gezongen door Aliet Hogen Esch en begeleid op piano door Hans Tobi. Entree € 7,50-, vrienden SSC € 5.-.
Januari, zondag 26, 19.00 uur: Het lichtkunstwerk ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde wordt geïnstalleerd bij de voormalige synagoge te Coevorden. Het ‘Levenslicht’ zal schijnen voor alle Holocaust slachtoffers uit de gemeente Coevorden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. In de Joodse herden-kingstraditie zijn stenen belangrijk en daarom heeft Roosegaarde een kunstwerk ontwikkeld van 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Dit aantal staat voor de vermoorde Joden, Sinti en Roma uit Nederland en de stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.
Het lichtkunstwerk zal verder op 27, 28 en 30 januari te zien zijn. Wilt u graag aanwezig zijn tijdens de onthulling dan kunt u dit doorgeven via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Geen entree.


Februari, vrijdag 14,
19.00 uur: Open Joodse dienst door rabbijn Tamarah Benima. De bevolking uit de regio kan op deze manier kennis maken met het Joodse geloof. Entree gratis. Opgave is noodzakelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Maart, zondag 15, 14.30 uur: Lotenfeest/ Poerim. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Jodendom met uitroeiing bedreigd, maar ook al in de vijfde eeuw v. Chr. Op het poerimfeest herdenken de Joden dat het lot hen van uitroeiing heeft gered. Poerim werd ook jaarlijks gevierd door de Joodse Coevordenaren, dat bewijzen gevonden foto’s. Het Ensemble Noha zal vertellen over het poerimfeest en daar vrolijke muziek bij spelen. Het belooft niet alleen een informatieve, maar vooral gezellige middag te worden. Entree € 7,50-, vrienden SSC € 5.-.
Maart, dinsdag 24, 19.30: Open Vriendenavond met als thema: Vrienden vragen vrienden. Precies 5 jaar geleden werd ‘Vrienden van de Stichting Synagoge Coevorden’ opgericht. Wij hopen dat we tijdens deze avond meer nieuwe vrienden mogen verwelkomen. Het belooft een heel interessante avond te worden waarbij Paul Glazer zal vertellen over zijn zoektocht naar zijn familieverleden. Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekte hij in een vitrine een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop, die van zijn tante Roosje is geweest. Zijn zoektocht en het verhaal van tante Roosje heeft hij beschreven in het boek: Dansen met de vijand. Glazer vertoont tijdens zijn verhaal vooroorlogse filmbeelden. Geen entree.

April, donderdag 16, 19.30 uur: Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joodse mensen werden opgepakt en via Westerbork naar de concentratiekampen werden getransporteerd, doken ook enkele mensen onder. Drents historicus M. Gerding houdt een lezing over het onderduikverhaal van een familie uit Nieuw-Amsterdam en vertoont de film die over deze onderduikperiode is gemaakt. Entree: € 5,00, vrienden € 2,50. April, maandag 20, 19.00 uur: Jom Hasjoa (letterlijk de dag van de Sjoa, Holocaust). Tijdens deze bijeenkomst worden alle Joodse Holocaust slachtoffers uit de gemeente Coevorden herdacht en worden de namen van de slachtoffers opgelezen. Geen entree.
April, zaterdag 25, 10.00 uur: Symposium ‘Verbonden in vrijheid?’. Tijdens dit symposium wordt aandacht besteed aan de betekenis voor de Noord-Nederlandse bevolking, de Joodse bevolking en de Duitse grensbevolking van de bevrijding door de geallieerden. Voor het symposium krijgt elke lezer een aparte uitnodiging.
Entree € 15,00 inclusief lunch en opgave is verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

naar boven
MUZIEK & ZANG 

 


 

naar boven